Erişte Yemeği/Erişte Nasıl Pişirilir?


Kime yedirdiysem bu şekilde de harika olacağını düşünemediğini söylediler hatta 'aklıma asla gelmezdi' sözü de çok kez söylendi.
Burada da mutlaka olmalı mutlaka paylaşmalıyım dedim.
Türk mutfağının mütevazi bir o kadar da olmazsa olmazlarından biri olan eriştemiz hem tek başına hem de başka bir yemeğin yanına çok yakışıyor.Besleyici bir o kadar da hazırlanması kolay bir yemektir.
Gelin bu sefer zaman içinde geliştirdiğim çok küçük ama lezzetinde büyük fark oluşturan bir şekilde pişirmeyi de deneyelim.
Gerek ev yapımı (ki bence o eriştelerin en lezzetlisidir) gerek hazır aldığımız erişteyi bu tarife göre de pişirmenizi öneririm.

Buyurun tarife.


MALZEMELER:

Erişte
Kaynar su
2 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Limon
Tuz
Pul biber


YAPILIŞI:

  • Erişte miktarı ihtiyaç veya kişi sayısına göre ayarlanır
  • Sıvıyağda eriştemizi kızarana dek kavuralım
  • Diğer yandan kaynar suyumuz beklemede olsun
  • Eriştemiz kavrulduktan sonra tencereyi ocaktan çekip sıcak suyu az azar ekleyelim tuz ve limonu ekleyelim
  • Eriştemizin suyu üzerini örtecek kadar olmalı gerektiği takdirde sıcak su ilave edilmeli
  • Hafif kontrollu bir şekilde zaman zaman karıştırılmalı
  • Eriştemiz pişerken ayrı bir tavada tereyağımızı yakalım
  • Eriştemiz suyunu tamamen çekince tereyağı eklenir.
  • Arzuya göre rendelenmiş kaşar peyniri de ekleyebilirsiniz.
  • Servis vakti üzerine pul biber eklenir



Bu tarifin püf noktası kesinlikle limondur.
Evet,limon erişteye inanılmaz yakışır ama bir şartla;tereyağı yakılarak eklenince.
Hem hafif ekşi hem de tereyağın verdiği tat ile farklı bir lezzet yakalayacaksınız,garanti ;)
Limonu fazla kaçırmayın yalnız :)
Muhakkak deneyin,şimdiden kolaylıklar diliyorum afiyet şifa olsun..


6 Comments

  1. Bir yerde okumuştum, tabağımızdaki her yemeğe limon sıkmamız tavsiye ediliyordu. O günden beri uygulamaya çalışıyorum. Siz limonu ısrarla belirtince aklıma geldi. Erişte, hele layıkıyla yapılmışsa hem lezzetli hem de çok besleyici bir ürün. Sizin erişteniz de görünüş olarak çok iştah açıcı, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemeğe biraz limon katmak belki de tansiyon bakımından da yararlı olarak düşünülmüştür bilemiyorum ama bunu öğrendiğime sevindim Rabia hanım,teşekkür ederim güzel bilgi ve düşünceleriniz için,sevgiler.

      Sil
  2. Fazlasıyla erişte yapıyorum ama limon sıkmak çok güzel bir fikirmiş. İkisi de sevdiğim şeylermiş, bir deniyim. Elinize sağlıık :)

    YanıtlaSil
  3. hayirli olsun yeniden canim benim.bayiliriz ailecek eristeye.okula giden birkac cocuk varsa evde ogle arasi hayat kurtarici cinstendir.limon haric birebir ayni yontemlerle pisiririm yillardir.pilav seklinde demleme haslamadan cok daha lezzetli gelir bize.ama limon versiyonu beni benden aldi gece gece agzim bir sulandi.mutlaka deneyip yazicam sonucunu.
    her yemege limon sıkma konusu galiba hazimla alakali bir durum sitrik asit ve mide bileseni.zira dinledigim bir doktor gunluk c vitamini tuketiminin oneminden bahsederken c vitaminin fazlasi kullanilmadigi takdirde vucudumuzdan atiliyor bu sebeple daha verimli hale getirmek istiyorsaniz limon kullanimini gun icinde suya caya yemeklere ekleyerek daha islevsel hale getirip cok daha fazla c vitamini kullanmis olursunuz.bedene disaridan aldiginiz her toksit madde vucudunuzda bulunan c vitamininin etkisiyle bedeninizden hizli bir sekilde kana karismadan atilir ve dolayisiyla kanserojen maddeler kana karismadan bunyeden uzaklastirilmis olur demisti.ve hatta bu konusmadan en etkilendigim kisim ise bozulan dna yapimizi c vitamininde bulunan faydalar sayesinde inanilmaz hizli bir sekilde onarilmasi hasebiyle mutlaka limonu icerisinde bol miktarda c vitamini barindiran maydonoz ile birlikte tuketerek etkisini yuzde yuze varan bir oranda cogalmis olursunuz demesiydi.
    bu konusmayi dinledikten sonra uzun yillar gercekten bu konuda hassas davranmis hemen hergun uygamaya gayret gostermistim bu tavsiyeyi.ustelikte kilo vermekten tutunda cildimin isildamasina varana dek hic grip olmadan agir kis sartlarini atlatmisligim dahil sayamayacak kadar fayda saglamama ragmen zamanla unutuldu bende bu uygulamalar.
    yasasin aroma mutfak vesile oldun yeniden aklimiza dustu.bilgiyi paylasan arkadasimiza cok tesekkur ediyorum bu sebeple

    YanıtlaSil
  4. yeni blogunuz hayırlı olsun. Tarifiniz ve görseller çok güzel. blogunuz genel olrak çok iç açıcı, tebrikler ve başarılar

    YanıtlaSil
  5. Et yemeklerine muhakkak sıkarım ama erişteye hiç aklıma gelmezdi. Deneyeceğim tarifini :)

    Ama bu blog çok tehlikeli bana çok, zorla verdim ben o kilolarıııı :D

    YanıtlaSil