Nar Ekşisi - Nar Ekşisi Nasıl Yapılır?


Bahçesinde nar ağacı olup da hiç daha evvel nar ekşisi yappamış biri olarak şunu söyleyebilirim ki;aklım nerdeydi?
Yıllarca narları sadece dalından kopartarak yemiştik ancak bu ekli narlardan nar ekşisi yapmak kimsenin aklına gelmemişti,neden :)
Denemeye karar verdiğimde oldukça sulu ve biraz da zahmetli hazırlık aşamasında ilk ve son kez nar ekşisi yapışım diye diye söylendim açıkçası.
Evet oldukça zahmetli bir süreç ama o nar ekşisi hazır olduğunda hele bir de tadına baktığım an her tür sıkıntı ve zahmet silindi kafamdan.
Harika olmuştu çünkü!
Çok miktarda nar kullanmış mutfağı nar suyu ile boyamıştım kabul ancak o tadı damağımda hissettiğim anda defalarca da bunca yıl neden yapmadığıma kızdım durdum..elde ettiğim nar ekşisi miktar olarak azdı ama nasıl güzel nasıl lezzetliydi.
Satın alınan nar ekşileriyle ise kesinlikle benzerliği yoktu.
Bu sebepten ötürü nar ekşisi yapımı ile ilgili birkaç bilgi paylaşmak istiyorum.

Nar Meyvesinin Faydaları


  • Nar, yeşil çaydan ve berry çeşitlerinden daha fazla miktarda antioksidan içerir. 
  • Nar, C vitamini kapasitesi yüksek bir meyvedir. 1 orta boy nar, günlük C vitamini ihtiyacının %40’ını karşılar. 
  • İçeriğindeki K vitamini oranı yüksektir ve bu özelliğinden dolayı kan pıhtılaştırıcı etki gösterir. Antikoagülan (kan sulandırıcı) ilaç kullananların daha dikkatli tüketmeleri gereken bir meyvedir. Yapısındaki K vitamini ve manganez kemik yapısında olumlu etki gösterir. 
  • Potasyum içeriği yüksektir ve hücre içi sıvı dengesini sağlar. 
  • Nar aynı zamanda yüksek miktarda fosfor, magnezyum, kalsiyum, çinko ve demir içerir. Hücreleri yeniler: 
  • Nar, epidermis ve dermis deri hücrelerinin yenilenmesinde, doku onarımında ve yaraların iyileşmesinde etkilidir. Güneşin zararlı etkisinden korur.
  • Nar tüketmek, cildi güneşin oluşturduğu serbest radikallere karşı korur. 
  • Yaşlanma karşıtı etki gösterir: Pigment kayıplarını önleyerek, yaşlılık lekelerinin oluşmasını engeller. Nar cildin elastik yapısını koruyarak, pürüzsüz ve daha genç görünmesini sağlar. 
  • Serbest radikal oluşumunu önler.
  • Nar, polifenol içeriği yüksek olan flavanoid ve tanenleri içerir. 
  • Antioksidan kapasitesi sayesinde, vücuttaki oksidasyonu azaltır ve serbest radikal (vücutta birikerek toksik etki yaratan maddeler) oluşumunu önler. 
  • Kansere karşı koruyucudur: Nar aynı zamanda antioksidan kapasitesi sayesinde kanser riskini azaltır. Prostat, meme, akciğer ve kolon kanserinde, kötü huylu hücrelerin büyümesini engeller. Anemi (Kansızlık) : Anemi hastaları için iyi bir demir kaynağıdır. 
  • İnflamasyonu azaltıcıdır: Astım, öksürük, boğaz ağrısı, hırıltı gibi inflamasyonlar (iltihaplanma) üzerinde, içeriğindeki antioksidan kapasite ve c vitamini sayesinde tedavi edici etki gösterir. 


Nar Suyu Nelere İyi Gelir?

Kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterir: Damar plakalarını temizleyerek ateroskleroz (damar sertleşmesi) riskini en aza indirir. 
Nar suyunun, LDL kolesterol dediğimiz kötü huylu kan yağını düşürücü etkisi vardır. 
Yapılan çalışmalarda, her gün içilen 60 ml nar suyunun, kalp hastalıkları oluşma riskini azalttığı ortaya çıkmıştır. 
İştah artırıcıdır: Özellikle çocuklarda var olan iştahsızlığı gidermek için, ara öğünlerde 1 bardak nar suyu verilebilir. Sindirime yardımcıdır: İçeriğindeki yüksek miktarda posa sayesinde, kabızlık gibi sindirim sorunlarını önler.
 Nar suyu, aynı zamanda antibakteriyel özellik gösterir. 
Kemikleri güçlendirir: Nar suyundaki enzim inhibitörleri, kıkırdak hasarını önleyerek kemikleri güçlendirir. 
Gebelik döneminde destek: Nar suyu, içeriğindeki yüksek niasin, folik asit, potasyum, kalsiyum, C vitamini, demir ve lif sayesinde hamilelik döneminde sağlıklı hücre gelişimi için oldukça destekleyici bir besindir. 

Yazan Diyetisyen Diyetkolik Diyetisyenim
Kaynak https://www.diyetkolik.com/nar-ve-faydalari/



Yukarıdaki bilgilerin ardından narı sadece meyve olarak tüketmek dışında yemeklerimiz ve salatalarımızda da kullanmamız için yani bir nevi kullanım alanlarını artırmak için nar ekşisini de tercih edebiliriz özellikle de ev yapımı nar ekşisi şahanedir


YAPILIŞI:

  • Arzu edilen miktarda narlarımızı alıp iyice temizledikten sonra bir kere sudan geçirip yıkıyoruz.
  • Büyük bir tencerede kaynamaya bırakıyoruz.
  • Epey zaman alabilir.
  • Arada bir biriken köpüğü mutlaka alıyoruz.
  • Arzu edilen kıvam elde edilince ateşten indiriyoruz
  • Cam kavanoz veya şişelerde muhafaza ediyoruz.

0 Comments